Historian bakom te


Te har en lång historia och har varit populärt i flera kulturer runt om i världen. Ursprunget till teet kan spåras tillbaka till antika Kina, där det först användes som medicinalväxt. Legenden säger att teet upptäcktes av kejsaren Shen Nong för mer än 4 000 år sedan. Enligt legenden satt kejsaren och kokade vatten när några blad från en närbelägen tebuske föll ned i kastrullen och gav vattnet en behaglig smak. Kejsaren blev fascinerad av den nya drycken och började undersöka dess egenskaper och fördelar. Teodling och konsumtion spred sig snabbt i Kina under de följande århundradena. Det användes både för medicinska ändamål och som en njutningsdryck. Te blev en del av det kinesiska vardagslivet och en viktig del av deras kultur och traditioner. Under Tang-dynastin (618-907 e.Kr.) började te handlas längs Sidenvägen och nådde så småningom andra delar av Asien och Mellanöstern. Te blev en viktig handelsvara och efterfrågan på te ökade i till slut även i Europa och Amerika.

Efterfrågan i Europa

När teet nådde Europa blev det snabbt populärt bland de europeiska adelsmännen och överklassen, och snart spred sig teets popularitet även till övriga samhällsklasser. På 1600-talet började Nederländerna och Storbritannien att importera stora mängder te från sina asiatiska handelspartners och konkurrerade om att dominera tehandeln. Efterfrågan på te i Europa ökade stadigt under 1700-talet och 1800-talet. Brittiska Ostindiska Kompaniet spelade en betydande roll i att popularisera te i Storbritannien och etablera det som en viktig del av den brittiska kulturen. Tedrickande blev en social ritual och ”afternoon tea” blev en populär sedvänja bland den brittiska överklassen. Teets popularitet i Europa hade också en koppling till kolonialismen och handeln med de europeiska kolonierna. Många av de stora teproducerande länderna var tidigare europeiska kolonier, och teet som exporteras till Europa kom från dessa länder. Under 1800-talet blev Storbritannien den största konsumenten av te i Europa, och teet blev en symbol för brittisk identitet och överlägsenhet. Téindustrin växte och utvecklades, och olika sorters te och bryggmetoder blev allt mer tillgängliga för allmänheten. Idag fortsätter te att vara en populär dryck över hela världen, och dess popularitet fortsätter att växa. Det finns en mängd olika sorter och smaker att välja mellan, och te har blivit en viktig del av många kulturer och traditioner runt om i världen.

Länder där te är populärt

I länder som Kina, Indien, Japan och såklart Storbritannien är te en mycket populär dryck och en viktig del av deras kultur och traditioner. Men det land där te konsumeras mest per capita är Turkiet. Te är en väldigt vanlig dryck i Turkiet och spelar en central roll i det turkiska folkets vardagliga liv. I Turkiet dricks te vanligtvis svart och starkt. Den traditionella metoden att brygga te involverar användningen av en dubbelkokare, känd som ”çaydanlık”. Den övre delen av dubbelkokaren innehåller koncentrerat te, medan den nedre delen innehåller kokande vatten. Det koncentrerade teet späds sedan ut med varmt vatten i koppen beroende på den individuella smakpreferensen. Te i Turkiet serveras ofta i små glas, och man kan se människor samlas i tehus, kaféer och hem för att njuta av en kopp te och umgås. Traditionellt sett serveras te med en bit socker eller som ”çay demlik”, där en sockerbit placeras mellan tänderna när man dricker för att ge en söt smak. Teets popularitet i Turkiet kan förklaras av den sociala betydelsen och ritualen kring tedrickandet. Det är en vanlig syn att se människor sitta i timmar och ha livliga samtal över en kopp te. Det är också vanligt att erbjuda te som en gest av gästfrihet när man besöker någons hem eller affär. Turkiet är verkligen ett land där tedrickande är en integrerad del av den turkiska kulturen och något som uppskattas och njuts av av människor i alla åldrar.

Olika smaker

Precis som kaffe har te en mängd olika smaker och smakprofiler som beror på flera faktorer, inklusive sorten av te, varifrån det kommer, hur det är bearbetat och hur det bryggs. Grönt te är kanske den vanligaste sorten av te, och har en fräsch och delikat smakprofil. Det kan vara blommigt, lätt sötaktigt eller ha en lätt nötaktig ton. Smaken kan variera från mild och mjuk till mer intensiv och frisk beroende på sorten och bryggmetoden. Precis som kaffe finns det även svart te, som är mer robust och har en starkare smakprofil. Det kan vara maltigt, kryddigt eller fruktigt. Smaken kan variera från mild och jordnära till kraftfull och fyllig beroende på sorten och bryggningen. En ovanligare typ av te är det så kallade Oolong teet, som har en unik smakprofil som ligger någonstans mellan grönt och svart te. Det kan vara blommigt, fruktigt, nötigt eller ha en lätt karamelliserad ton. Oolong te kan variera från lätt och delikat till mer fylligt och komplex smakprofil. Till slut finns det såklart även örtte som precis som det låter består av olika örter, blommor och kryddor och har en bred variation av smaker. Det kan vara fruktigt, sött, kryddigt, blommigt eller örtaktigt beroende på vilka ingredienser som används. Exempel på örtte inkluderar kamomill, pepparmynta, rooibos och lavendel.